The Newsletter of the Jewish monuments of Greece            ONLINE ARCHIVE

yvelia.com home page
yvelia.com culture shop
Kol haKEHILA
Jewish Heritage tours to Greece

Kol haKEHILA editor and stuff do not necessarily share the views and opinions of the authors.
To view the Greek texts below, please use encoding "Greek"
mail to: KOL haKEHILA

file: GENERAL NEWS ON GREECE  
RETURN TO ONLINE ARCHIVE HOME PAGE  

Table of Contents    
 
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Θεσσαλονίκη, 18 Σεπτεμβρίου 2000 (13:28 UTC+2) - MPA News - received from L. Saltiel
 


Την Ελλάδα πρόκειται να επισκεφτεί το Οκτώβριο ο υφυπουργός Αμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Εφραΐμ Σνε, επικεφαλής μεγάλης αποστολής, με αφορμή τη δυναμική συμμετοχή της χώρας του στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού "Defendory". Οπως επισημαίνει ο πρέσβης του Ισραήλ , Ραν Κουριέλ, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ο κ. Σνε θα έχει επαφές με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Αμυνας. 

"Η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο σε ότι αφορά τις διμερείς σχέσεις και πιστεύω ότι αυτές θα γίνουν ακόμη καλύτερες . Συγκεκριμένα μπορώ να σας πω ότι αυτή την εβδομάδα θα υπογραφεί μια διμερής συμφωνία συνεργασίας στον τηλεπικοινωνιακό τομέα. Θα έρθει μια μεγάλη αποστολή εδώ στην Ελλάδα. Μάλιστα θα έχουμε μία πολύ μεγάλη ισραηλινή εκπροσώπηση στην έκθεση της Defendory, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, ενώ θα έρθει στην Ελλάδα και ο υφυπουργός Αμυνας του Ισραήλ κ Εφραΐμ Σνε" λέει ο Ισραηλινός πρέσβης. 

Ο κ Κουριέλ εκτιμά ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στον αμυντικό τομέα και επιβεβαιώνει ότι η ισραηλινή εταιρεία "Elisra" ενδιαφέρεται να αναλάβει τα συστήματα αυτοπροστασίας των νέων F-16 που έχει προμηθευτεί η Ελλάδα. "Είναι γεγονός ότι ισραηλινή εταιρεία ενδιαφέρεται για τον διαγωνισμό για τα συστήματα αυτοπροστασίας των F-16 . Ελπίζω ότι θα επιτύχει" λέει ο κ Κουριέλ ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι η ελληνο-ισραηλινή συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο σε ότι αφορά το εμπορικό κομμάτι των αμυντικών εξοπλισμών. "Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ της πολεμικής αεροπορίας, του ναυτικού κλπ, αλλά όλα αυτά για ειρηνικούς σκοπούς. Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή κλείνει μέτωπα και δεν θέλει να ανοίξει καινούργια" προσθέτει ο Ισραηλινός πρέσβης. 

Ο κ Κουριέλ θεωρεί λαμπρό το μέλλον των ελληνο-ισραηλινών εμπορικών σχέσεων ενώ χαρακτηρίζει την Ολυμπιάδα του 2004 ως χρυσή ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών. "Το Ισραήλ είναι σε θέση να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για τα έργα της Ολυμπιάδας που θα γίνουν στην Αθήνα. Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πραγματικά μια χρυσή ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να γίνουν και να χρησιμοποιηθούν ως ένα μέσο για μία μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ ισραηλινών και ελληνικών εταιρειών. Πχ σε ότι αφορά την Ολυμπιάδα το Ισραήλ θα μπορούσε να παράσχει λεωφορεία για την μεταφορά των επισκεπτών, μπορεί να βοηθήσει σε θέματα κέτερινγκ, μπορεί να βοηθήσει στην άρδευση γιατί έχει την τεχνολογία του Ολυμπιακού Χωριού και βεβαίως και μπορεί να βοηθήσει και στον τομέα της ασφάλειας στην υψηλή τεχνολογία σε ότι αφορά τις έξυπνες κάρτες για πρόσβαση σε χώρους. Εχουμε κάποια εμπειρία στο θέμα της ασφάλειας αλλά δεν είναι μόνο εκεί που επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μας" λέει ο κ Κουριέλ . 

Παράλληλα επισημαίνει ότι υπάρχει ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον ισραηλινών επενδυτών για την Ελλάδα και όχι μόνο για τα Ολυμπιακά έργα αλλά και για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα και σε άλλους τομείς. Αναφερόμενος στο μέλλον των ελληνο-ισραηλινών εμπορικών σχέσεων ο κ Κουριέλ λέει: "Το πολιτικό κλίμα σε σχέση με το παρελθόν βελτιώθηκε με έναν ρυθμό χωρίς προηγούμενο .Στο παρελθόν υπήρχε ένα κλίμα που ίσως εμπόδιζε την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και τώρα το έργο μας είναι να αναπληρώσουμε αυτό το κενό. Πιστεύω ότι η ισραηλινή και η ελληνική οικονομία έχουν μια συμβατότητα και είναι παρόμοιες οικονομίες που κατά κάποιο τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται. Το Ισραήλ είναι ένας χώρος υψηλής τεχνολογίας και η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτό το φαινόμενο στις δικές της επαφές" . 

Ο κ Κουριέλ τονίζει ότι η Ελλάδα έχει μία σημαντική διείσδυση στα Βαλκάνια τα οποία αποτελούν μία νέα αγορά για τις ισραηλινές εταιρείες. "Πιστεύω ότι η συνεργασία δεν θα περιοριστεί μόνο σε διμερές επίπεδο σε τομείς όπως είναι η υψηλή τεχνολογία και οι υπηρεσίες, αλλά μπορεί να είναι τριμερής με χώρες από τα Βαλκάνια , την Ανατολική Μεσόγειο και στον αραβικό κόσμο. Πιστεύω ότι το έργο μας αυτή τη στιγμή είναι να ευαισθητοποιήσουμε και τις δυο επιχειρηματικές κοινότητες για τις προοπτικές που υπάρχουν αλλά μετά πρέπει ο ιδιωτικός τομέας από μόνος του, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, να αναλάβει του πρωτοβουλίες. Να μη ξεχνούμε ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ βρίσκονται πολύ κοντά και ότι υπάρχει ήδη καλή βάση στις ελληνο-ισραηλινές εμπορικές σχέσεις . Το Ισραήλ είναι η πρώτη αγορά για τις ελληνικές εξαγωγές στη Μέση Ανατολή, δηλαδή το Ισραήλ αγοράζει περισσότερα ελληνικά προϊόντα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η Ελλάδα από την πλευρά της κατέχει μία αρκετά σημαντική θέση μεταξύ των 15 χωρών της ΕΕ σε ότι αφορά τις ισραηλινές εξαγωγές στην ΕΕ και βρίσκεται στην 8η θέση αμέσως μετά από μεγάλες χώρες όπως είναι η Αγγλία, η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες" καταλήγει ο κ Κουριέλ.


Copyright: Kol haKEHILA 2000. All rights reserved. 
Any reproduction, duplication, or distribution in any form is expressly prohibited.

mail to: KOL haKEHILA